Vierde gebod

“Eert uw vader en moeder opdat u lang moge leven en het u goed moge gaan op aarde”.

Uit Jakob Lorber, De Geestelijke Zon, deel 2


Kinderen moeten hun ouders gehoorzamen. De liefde van ouders voor hun kinderen is vanzelfsprekend, bij wijze van spreken door de natuur ingebakken. Maar andersom is dit niet zo en daarom moet dit gecompenseerd worden met dit gebod.

Geestelijk gezien slaan vader en moeder op de goddelijke liefde en wijsheid.

Kinderen, wees gehoorzaam aan Gods orde, die uitgaat van Zijn liefde en wijsheid (aangeduid als vader en moeder), opdat jullie op aarde lang en in welzijn mogen leven. Wat betekent lang leven en wat betekent daarentegen eeuwig leven? Het ‘lange leven’ betekent het leven in de wijsheid; en ‘lang’ wordt hier niet als tijdsduur maar als een uitbreiding en een steeds krachtiger worden van het leven beschouwd, want in het woord of begrip ‘leven’ ligt op zich immers al de eeuwige duur besloten. Het woord ‘lang’ betekent dus absoluut niet de duur, maar uitsluitend de uitbreiding van de levenskracht waarmee het levende wezen steeds meer in de diepten van het goddelijke leven doordringt en juist daardoor zijn eigen leven steeds volmaakter, sterker en werkzamer maakt.

Dit hebben we gehad. Maar het ‘in welzijn leven op aarde’ wat wil dat zeggen? Niets anders dan het zich eigen maken van het goddelijke leven, want onder ‘aarde’ wordt hier het eigen wezen verstaan en onder het welzijn in dit wezen niets anders dan het vrije bestaan in zichzelf volgens de volledige, zich eigen gemaakte goddelijke ordening.